Hampurin pienoismallimaailma

Posted on

Vaatimattoman aamupalan jälkeen tarkoituksena oli hakea paikalliselta katsatusasemalta auton tuulilasiin liimattava ympäristötarra, jota ilman saisi sakot, jos autolla ajaisi sellaisilla alueilla kaupungeissa, joissa sitä vaaditaan. Tarran voi tilata myös Autoliitosta Suomessa, mutta sen hinta on kalliimpi, kuin paikanpäältä ostettuna (5 euroa käsittelykuluineen). Katsastusasemalla tarvittiin vain auton paperit ja virkailija vielä kurkkasi, että samainen auto löytyy katsastusaseman pihalta. Ja vaikka virkailijalla ei siinä tilanteessa ihan englanti taipunut ja meillä kummallakaan ei ole saksankielen taitoa, riitti onneksi sana ”umveltplattart” ja maksu tapahtui käteisellä.

Hampurissa meitä odotti Miniatur Wunderland pienoismallimaailma (aloittanut toimintansa vuonna 2000), jossa riittää katsottavaa ja ihmeteltävää useammaksi tunniksi. Auton pysäköisimme lähellä olevaan konserttitalon yhteydessä olevaan pysäköintitaloon ja hämmästelimme, miten siisti se oli ja miten hisseissäkin oli parkettilattiat. Syy tälle prameudelle selvisi siinä kohdassa, kun palasimme museosta ja hinta per tunti oli noin 10 euroa eli oltuamme museossa noin kolme tuntia, tuntui se myös lompakossa.

Miniatur Wunderlandiin saa ostettua lippuja ennakkoon, mutta me ostimme liput suoraan paikanpäältä ja kaikki tulijat pääsevät sisälle lipuissa olevien numeroiden mukaisesti porrastetusti. Pienoismallimaailma on jaettu isoihin alueihin ja vuorokaudenajat vaihtuvat päivästä yöksi tasaisin väliajoin, jolloin maailmoihin syttyy valot yms. Pienoismallimaailmassa (1200 m2 kokoinen alue) on myös paljon liikkuvia juttuja, esim. autoliikennettä ja myös kävijä voi aktivoida erilaisia toimintoja painonapeista. Jokaisen maantieteellisen alueen kohdalla vietti paljon aikaa ihaillen sitä kaikkea pienen pientä asiaa, jotka sinne oli saatu mahdutettua tosi tarkasti. Joskus mm. paloautot syöksyivät sammuttamaan paloa vuoren päällä olleelle huvilalle tai isoa lentokentän vilinää olisi voinut ihailla koko päivän. Näyttelyssä pääsee kurkkaamaan valvomon toimintaa heidän vahtiessa jokaista toimintoa, että ne ovat kunnossa ja myös artisteja, jotka tekivät uusia juttuja tai korjasivat rikki menneitä asioita työpajoissaan.

Tätä kirjoittaessa alue laajenee edelleen ja laajentumisen suunnitelmia on jo vuoteen 2028 asti, jolloin pitäisi valmistua vuosien saatossa mm. Iso-Britannian, Sydneyn ja Ranskan alueita.

 
Pienoismallimaailman käynnin jälkeen suuntasimme illaksi vielä 4h ajomatkan saattelemana Düsseldorfiin ja siellä olimme varanneet yhdeksi yöksi huoneen Radisson Blu Scandinavia hotellista. Toisinaan matkanteko tienpäällä oli nopeaa vapaiden nopeuksien osuuksilla moottoritiellä, jolloin sai ajaa ns. ”nilkka suorana” mutta kokoajan kaikki aistit valppaana valmiina jarrutteleman, jos edessä oli tulossa hitaampaa ajoneuvoa tms. Pääsääntöisesti hidas liikenne kulki oikean puolen kaistoja ja vasen kaista oli varattu nopeasti kulkeville. Hienosti myös kaistojen päättyessä vetoketjulla liittyminen toimi ja pääsi joustavasti vaihtamaan kaistaa.

Päivän hotelli oli tosi viihtyisä ja meidän kerroksesta oli upeat näkymät kaupungin ylle. Illalla kelpasi vielä huurteinen burgerin kera hotellin ravintolassa. Huomenna olisi tarkoitus suunnata kaivosmuseoon ja sen jälkeen taas uuteen kaupunkiin.

Päivän matkareitti