Santorini

Posted on

Saavuimme aamulla Santoriniin, jossa laiva jäi kauemmas rannasta ja kuljimme yhteysaluksilla rantaan. Olimme aiemmin varanneet laivayhtiön retken, jossa kävisimme pyörähtämässä päivän aikana koko saaren ympäri ja pääsisimme myös maistamaan paikallisia viinejä isolta viinitilalta.

Laivalla retkelle lähtijät kerättiin omaan ryhmäänsä, jota varten laivan rinnalle tuli oma yhteysalus kuljettamaan meidät kauempana sijainneen pienen sataman luo, jossa vaihdoimme venekyydin busseihin. Bussi kapusi jyrkkiä ja kapeita Santorinin katuja pitkän matkaa, ennen kuin upeat maisemat merelle ja muualle aukesivat hämmästeltäväksi. Ensin pysähdyimme hetkeksi Santo Wines -viinitilalle, jossa oli mahdollisuus maistaa heidän viinejä ja tehdä ostoksia.

Matkalla pysähdyimme muutamassa eri alueessa siten, että oli aikaa käydä tutustumassa paikkoihin ja näpsimässä kuvia, kun opas johdatti meidät monien pienten katujen kautta hienojen näkymien äärelle. Rakennukset valkoisine pintoineen ja sinisine kattoineen olivat upeita rakennustyön näytteitä. Varovainen sai olla paikoitellen, koska kadut oli päällystetty liukkaalla marmorilla, joka välillä tuntui tosi liukkaalta sandaalien alla. Samoin kaduilla saattoi toisinaan tulla vastaan ryhmä aaseja, joita ohjaajat veivät pitkin kapeita portaita ja katuja alaspäin. Laivalla oli edellisenä päivänä muistuteltu, ettei mieluusti tuettaisi aasien käyttöä esim. portaiden kiipeämisessä, koska se menee hyvin pitkälle eläinrääkkäykseksi.

Saari oli erikoinen muodoltaan sen oltua toiselta puolelta tasaista ja toisella puolella taas jyrkkää maastoa. Toisella puolella saarta oli tosi paljon kesken jääneitä rakennusprojekteja, joiden syynä on ollut Kreikan talouden romahdus. Kolmen tunnin retki päättyi isolle kirkolle Firássa, josta tämän jälkeen oli mahdollista lähteä jatkamaan päiväänsä tai lähteä retken hintaan kuuluneella lipulla alas samassa paikassa sijainneilla kaapelivaunuilla vanhaan satamaan.

Päivä oli ollut mielenkiintoinen ja osaltaan uuvuttavakin, joten lähdimme etsimään kylttien perusteellla kaapelivaunujen lähtöpaikkaa. Hissin löydyttyä se oli erittäin ruuhkainen ja kesti oman aikansa, ennen kuin pääsimme jonottamaan seuraavina hisseille vaikka ne voivat kuljettaa 1200 henkilöä tunnissa. Hissillä alas päästyämme jonotti jo moni muukin yhteysalusta takaisin laivalle. Toinen mahdollisuus alaspääsylle olisi ollut pitkät Karavoladen portaat (588 askelta), jotka kiemurtelivat pitkin jyrkännettä ja niissä on tosi paljon aasien jätöksiä. Normaalisti yhdensuuntainen lippu maksaa noin 5-6 euroa/suunta/henkilö kaapelivaunuilla, eli eivät ole kallis tapa kulkea ylös tai alas.

Retkipäivän jälkeen suihku ja allasosasto tuntuivat tosi virkistäviltä ja illalla olisi taas keskellä laivaa leikkimielistä kilpailua ja ohjelmaa. Huomenna laiva saapuisi yön seilattuaan Ateenaan.

Kuvia päivästä
(klikkaamalla kuvaa saat isomman kuvan)

Päivän kohteet ja matkareitti aiemmasta satamasta
(klikkaamalla karttaa lähemmäs, näet eri paikkamerkintöjä Santorinistä)