Kotor, Montenegro

Posted on

Aamulla herätessä ja laivan kannelle mennessä hakemaan vesipulloja avoinna olleesta baarista, meinasi leuka pudota lattiaan laivan kelluessa keskellä upeaa maisemaa jylhien vuorien ympäröimässä lahdessa. Jälleen laivalta poistuminen tapahtuisi yhteysaluksilla, jotka veivät kaupungille seikkailuja odottavia matkustajia.

Satamassa törmäsi tyrkytykseen erilaisista opastetuista retkistä ja hinnat vaihtelivat tosi paljon sekä osassa matkoja rajoituksena oli, etteivät lähteneet tekemään retkeä, ellei samalle reissulle tulisi isompaa ryhmää. Kieltäydyimme kohteliaasti useista retkistä, kunnes hieman sataman ulkopuolella tuli paikallinen vanhempi mies kertomaan hänen tekevän kahden tunnin kiertoajeluja ja näytti kuvia näköaloista yms. sekä kertoi hinnan kahdelta olevan 40 euroa. Hinnan ollessa kohdillaan, vastasimme myöntävästi ja vanha herra ohjasti seuraamaan häntä hänen autolleen. Parkkipaikalla odotti asiallinen Wolkswagenin farmari-auto, josta myös löytyi ilmastointi. Tosin autoon hypätessä hetken aikaa oli deodorantti koetuksella auton oltua yli 30 asteinen sen seistyä suoraan auringossa. Alkuun sitä tietysti mietti, mihin kyytiin sitä on mahdollisesti hypännyt kyytiin.

Ajelimme pitkät matkat kiemurtelevia teitä ylös yhtä vuorenseinämistä ja herra aina pysäytti auton sekä ulos päästyämme hän kertoi tarinaa kaupungista ja sen paikoista. Maisemat ylhäältä olivat uskomattoman upeat ja lahdella olleet laivat näyttivät pienoismalleilta. Vuorilta alas laskeuduttaessa pysähdyimme vielä ottamaan kuvia myös toiselle puolelle vuoria ja herra kertoi, että kävisimme vielä lahden toisella puolella katsomassa maisemia. Samalla pientä small-talkia autossa puhuessa hän oli hyvin kiinnostunut Suomesta ja Euroopasta sekä kertoi Montenegrosta.

Kahden tunnin hyvän kiertoajelun jälkeen hän kertoi vievänsä meidät takaisin kaupungille ja jättävänsä sataman vieressä olevalle vanhalle kaupungille, jotta voisimme vielä vierailla siellä. Ja koska hän veti kierroksen niin hyvin, annoimme hänelle vähän enempi tippinä hyvästä kierroksesta, kättelimme ja hyvästelimme. Vanha kaupunki oli muurien keskellä ja täynnä pieniä kauppoja, nälkä alkoi jo vaivaamaan ja kävimme nauttimassa hyvät pizzat pienessä pizzeriassa ja tekemässä muutamat tuliaisten ostot ennen satamaan palaamista.

Yhteysaluksella matkatessa kohti laivaa oli toinen lähempänä kaupunkia ollut MSC:n laiva lähtenyt jo poispäin ja meidän laiva siirtyisi lähemmäs keskustaa nopeuttaakseen yhteysalusten kulkua. Tuntui mielenkiintoiselta katsoa, kun iso laiva lipui hiljalleen yhteysaluksen rinnalla kohti keskustaa ja matkustajat pääsivät kyytiin laivan liikkuessa. Henkilökunta kyllä piti sen verran tiukasti kiinni, ettei varmasti kukaan putoaisi yhteysalukselta laivan kyytiin noustessa. Moni tosin hämmästeli alkuun, liikkuuko meidän laiva vai näkevätkö he harhoja.

Illalla laivalla viettiin lippujuhlaa, jossa henkilökunta esittäytyi ja meille kerrottiin, mistä eri maista henkilökunnan jäsenet olivat. Kuulimme myös, että yksi suomalainen olisi töissä tässä laivassa yliperämiehenä ja kotoisin Ahvenanmaalta. Samalla lippujuhlassa pidettiin Turkin kohdalla hiljainen hetki aiemmin tapahtuneessa terrori-iskussa Istabulissa Turkissa.

Lippujuhlan jälkeen huomasimme, että kapteeni oli käytävällä juttelemassa matkustajien kanssa ja kävimme myös tervehtimässä häntä ja tietysti kertomassa terveisiä Suomesta. Hän itse oli kotoisin Ruotsista ja hauskasti sieltä tuli kuitenkin ”hyvää iltaa” suomeksi ja saimme ottaa yhteiskuvan hänen kanssaan sekä vaihtaa muutaman sanasen. Hän on koko reissun jaksanut joka päivä pitää pitkät ja mukavat kuulutukset päivästä ja seuraavasta päivästä sekä aina aloitti kuulutuksensa ”hyvät naiset ja herrat, tytöt ja pojat” ja lopetti terveisensä ”aurinkoiselta laivalta, Rhapsody of the Seasilta”.

Laivan lähtiessä Kotorista, oli kaikki ihailemassa laivan lipumista kohti avomerta kapeassa vuonossa ja vielä viimeisenä kapteeni antoi lähtötervehdyksen laivan sumutorvella laivan kaartaessa viimeiseen kapeaan kohtaan vuonossa. Laiva lipui kapeimmassa kohdassa niin hiljaa, että saattoi kuulla kaikki metsästä tulleet äänet laivan kannelle.

Kuvia päivästä
(klikkaamalla kuvaa saat isomman kuvan)

 

Päivän kohteet
(klikkaamalla karttaa lähemmäs, näet eri paikkamerkintöjä Mykonoksesta)