Maailman korkein rakennus, Burj Khalifa

Posted on

Vasta aamulla herätessä huoneen parvekkeelta aukesi kunnon näkymä edessä olevaan kaupunkiin yli ohi virtaavan veden. Aurinko paahtoi jo lämpimästi ja ennen aamupalalle menoa oli kiva käydä katsomassa hieman maisemia ulkona. Kaukana horisontissa näkyi myös maailman korkeimman rakennuksen, Burj Khalifan piikki. Hotelliin palatessa huomasi, että se on ainakin hyvin turvattu turvamiesten seistessä melkein joka nurkassa.


Aamupala oli runsas ja maittava eri vaihtoehtoineen, erikoisuutena aamiaisella oli erittäin raskaat savikiekkomaiset lautaset, joihin keräsit aamupalatarpeet. Lisäksi uskonnon mukaisesti missään ei tarjoiltu possunlihaa, vaan monet vastaavat tuotteet oli korvattu esim. kalkkunalla.

Aamupalan jälkeen tarkoitus olisi matkata metrolla suoraan maailman suurimman ostoskeskuksen, Dubai Mall:n juurelle ja sieltä Burj Khalifaan. Metroasema hotellista oli alle kilometrin matkan päässä ja alhaalta löytyi palvelupiste, josta saimme ostettua turisteille tarkoitetun punaisen Nol matkakortin. Kortti matkustustapana oli kohtuullisen edullinen ja siihen voi ladata maksimissaan 10 matkaa sekä se käy mm. metrossa ja bussissa. Huomioitavaa, että Dubai on jaettu joukkoliikenteellisesti eri zoneihin (alueisiin), jolloin esim. Burj Khalifaan päästäksemme hotellista, piti kulkea kahden zonen (alueen) läpi.

Metrossa on tietyt säännöt, jotka on hyvä huomioida sitä käyttäessä, eli esim. naiset ja lapset matkustavat omissa vaunuissaan, gold card -matkaajat omassa vaunussaan ja metrossa on suotavaa käyttäytyä muita kohtaan kunnioittavaksi ja välttää turhaa häiriköintiä. Räikeimmissä tapauksissa metrossa voidaan sakottaa väärin käyttäytyvää matkustajaa. Metro on erittäin helppo käyttää ja kuulutukset tulevat myös englanniksi sekä ruuduille. Vaunut on ilmastoitu ja tilavat.

Dubai Mall on maailman suurin vuonna 2008 avattu kauppakeskus ja metroasemalta joutuu vielä kävelemään noin kilometrin pitkin pitkää käytävää, josta tosin jo näkee Burj Khalifan nousevan kauppakeskuksen juurelta. Kauppoja sisällä on neljässä eri kerroksessa vaatekaupoista elektroniikkaan ja erikoisuutena sisältä löytyy myös iso akvaario ja luistelurata.

 

Burj Khalifan lipputarkastuksen ja myynnin paikka oli hieman piilossa, mutta seuraamalla kauppakeskuksesta löytyviä ”At the top” -kylttejä, löytyy oikea paikka. Suositeltavaa on ostaa liput ennakkoon verkosta tornin kotisivuilta, jolloin sinulle taataan tietty kellonaika, jolloin pääset sisälle jonottamaan. Toisinaan paikka on niin suosittu, että pelkästään lippujen saanti voi olla vaikeaa. Olimme varanneet liput 125-126 -kerrosten käynnille, koska korkein 148. kerroksen käynti olisi ollut erittäin arvokas, ja myös sillä on vaikutusta lipun hintaan, tuleeko aamupäivällä vai illalla. Korkeutta 125. kerroksen kohdalla on 456 metriä merenpinnasta. Koko rakennuksella on korkeutta 828 metriä.

Jonotus kävi nopeasti ja torniin tuleville tehtiin myös laukkujen turvatarkastukset ja käveltiin metallinpaljastimien läpi. Lopuksi hissiin otettiin aina tietty määrä matkaajia ylös ja pelkästää hissimatka oli oma elämyksensä valoefekteineen. Ylhäältä avautui mahtavat näkymät Dubain ylle ja myös yhdeltä puolelta pääsi ulos näköalatasanteelle, jossa puhalsi mukavan viileät tuulet.

Ostimme samaan pakettiin tornissa olleeseen 007 James Bond -näyttelyyn liput ja näyttely oli erittäin kattavasti rakennettu ja erilaista Bond rekvisiittaa oli nähtävillä kaikista elokuvista useamman huoneellisen verran. Näyttelyssä meni huomaamatta muutama tunti kierrellessä ja katsoessa jokaista tavaraa ja niiden tarinaa.

Päivän kääntyessä iltaan ja pyörittyämme Dubai Mallissa aikamme, suuntasimme ulos katsomaan isossa tekojärvessä olevia suihkulähteitä, jotka aloittavat shown aina puolen tunnin välein klo 18 eteenpäin aina puoleen yöhön asti. On kyllä mahtavat laukaukset, jotka isoimmat vesisuihkut antavat niiden ampuessa veden korkeimmillaan 152 metrin korkeuteen. Söimme samalla Social House -ravintolassa ulkona mukavassa lämmössä hyvän illallisen, jonka jälkeen taas metron aikataulut sanelivat palaamisajankohdan takaisin hotelliin.

Alkoholin myynti on hyvin rajattua paikallisen kulttuurin johdosta ja on myös paheksuttavaa kulkea humalassa kaupungilla. Tästä johtuen pääsääntöisesti alkoholia tarjoillaan esim. hotelleissa ja siksi päädyimme hotellin pieneen baariin nauttimaan oluet päivän päätteeksi. Kysyttäessä, voisiko juoman ostaa baarista ja siirtyä se kädessä huoneeseen ei olisi mahdollista, vaan kaikki alkoholijuomat olisi tilattava huoneeseen huonepalvelun kautta.

Päivän kohteet: