Lentokentälle ja auto parkkiin
Yö vaihtui nopeasti aamuksi ja oli aika jättää Sokos Hotel Flamingo sekä suunnata lentokentälle. Pysäköinnin helpottamiseksi jätimme auton Lentoparkkiin ja sieltä pääsimme lentokentälle heidän omalla kuljetuksella. Pysäköinti maksoi 18 päivän osalta noin 70 euroa ja siitä vähennettiin vielä juhlavuoden kunniaksi 25%, eli pysäköinnin hinnaksi tuli noin 50 euroa. Katsoimme myös muita vaihtoehtoja esim. Finavian hintoja ja totesimme niiden olevan turhan kalliita.
Lentokentällä käytimme check-in automaattia, jonka käyttämiseen tarvitaan lennon varausnumero ja matkustajien passit. Tämän jälkeen kone tulostaa tarvittavat lentoliput ja seuraavaksi jätetään ruumaan menevät laukut laukkujen jättöpisteeseen. Matkaa varten meillä oli kaksi isoa ruumaan menevää laukkua ja käsimatkatavaroissa yhdet laukut molemmilla sekä kameralaukku. Ruumaan menevät laukut saivat painaa maksimissaan 23 kg/laukku.
Turvatarkastuksessa ei enää vaadittu kenkien riisumista, mutta matkassa olleen kannettavan tietokoneen joutui laittamaan erikseen omaan kulhoonsa. Turvatarkastuksen nopeuttamiseksi on hyvä ottaa etukäteen valmiiksi lentolippu, passi ja siirtää kaikki metallinpaljastimen hälytyksen aiheuttavat tavarat käsimatkatavaralaukkuun, jolloin pääset mahdollisimman vähäisellä vaivalla turvatarkastuksesta läpi ja laukku kulkee läpivalaisun läpi. On turhauttavaa kulkea metallinpaljastimen läpi monta kertaa vain sen takia, ettei ole muistanut poistaa vyötä tai tyhjentää kolikoita taskuista. Nesterajoitukset ovat edelleen voimassa ja nesteet on pakattava minigrip-pussiin sekä nostettava erikseen laukusta turvatarkastukseen.
Ensimmäinen lento oli välille Helsinki – Pariisi ja lento lähti aamu 9:ltä. Istuskelimme lähtöportin läheisyydessä ja havahduimme kuulutukseen kiirehtiä lähtöportille ilmeisesti lennon tultua nopeammin lähtövalmiiksi. Onneksi portti oli aivan vieressä ja muutamalla juoksuaskeleella olimme jo matkalla koneeseen. Lento tapahtui Finnairin toimesta ja kesti noin 2 tuntia sekä oli ohi yhtä nopeasti, kuin alkoikin.Pariisiin kentän pitkät käytävätPääsimme aikataulussaan Pariisiin Charles De Gaulle lentokentälle ja tämän jälkeen sai kävellä kentän pitkiä käytäviä kilometritolkulla ennen oikealle portille pääsemistä. Välissä on turvatarkastus, jossa tarkastetaan ensin passi ja tämän jälkeen käsimatkatavarat. Turvatarkastuksessa joutui kannettavan lisäksi myös kameran erikseen sen omasta laukustaan. Osassa lentokentän käytäviä oli tuskaisen kuuma ja vasta lähtöportin iso halli oli viileämpi. Ulkona oli kauniin aurinkoista ja vielä jälkikesän lämpötila lähellä 20 astetta.
Vinkki: Pariisin kentällä on käytettävissä langaton verkko ja sen käyttö on ilmaista 30 minuutin ajan. Lisäminuutit on ostettavissa paketteina ja hinnat ovat kohtuulliset.
Atlantin yli
Seuraava pidempi lentomme oli välille Pariisi – Atlanta ja lennon kesto oli 5 tuntia. Lensimme Air Francen Boeing 777-200 koneella. Lento meni viihteen osalta mukavasti katsottuamme elokuvia omista viihdejärjestelmän näytöistä ja viihdetarjonnan määrä oli sopiva. Valittavissa oli elokuvia, musiikkia, tv-sarjoja ja pieniä pelejä. Näyttöä käytettiin näytön vieressä olleella irrotettavalla kaukosäätimellä tai koskettamalla ruutua. Ruokailussa alkuun tarjottiin erinomainen kana-riisi annos ja taas sai askarrella pienessä tilassa annoksen kippojen ja kulhojen kanssa. Lennon aikana sai myös itse hakea koneen keskiosaan jätetystä tarjoilukärrystä pientä syötävää ja ei alkoholia sisältäviä juomia. Vielä muutamaa tuntia ennen saapumista määränpäähän tarjottiin salaatti-annos ja kahvia sekä herkullinen suklaaleivos, joka suorastaan suli suussa.
Maahantulotarkastukset
Saapuessamme USA:han, olimme täyttäneet tulliviranomaisten lomakkeen, joka jaetaan lennon loppuvaiheessa. Lomakkeessa kysellään mm. onko mukana ruokatarvikkeita, yli 10 000 dollaria käteistä, taudinaiheuttajia yms. Olemalla tarkka lomakkeen täytössä ja vastaamalla rehellisesti, pääset ilman sakkoja ja turhaa stressiä.
Ensimmäisessä vaiheessa maahantuloprosessia sinulta pyydetään passia, otetaan sormenjäljet digitaalisesti ja pidempään viipyvistä matkustajista otetaan valokuva kameralla järjestelmään. Viranomaiset kyselevät yleensä matkan tarkoitusta, mahdollista matkasuunnitelmaa tai mitä teet työksesi. Tämä saattaa tuntua jännittävältä paikalta (vaikka olikin toinen kerta, tuntui silti miten kämmenet hikosivat viranomaisen tentatessa), mutta vastaamalla rehellisesti ja kiertelemättä, napsahtaa passiin leima ja matka pääsee jatkumaan. Jossain kohdassa vielä sinulta otetaan talteen aiemmin täyttämäsi tullilomake.
Seuraavassa vaiheessa noudetaan ruumassa olleet matkavarat matkatavaroiden noutolinjalta ja ne siirretään TSA:n (Transportation Security Administration) tarkastettavaksi ja siirrettäväksi seuraaville lennoille. Jos et ole menossa jatkolennolle, tätä ei tarvitse tehdä. Tässä kohdassa teimme check-inin automaatilla seuraaville lennoille ja meitä avusti ystävällinen mieshenkilö, joka ei ollut edes lentoyhtiön palveluksessa. Tämä kertoo siitä, miten ystävällisiä amerikkalaiset osaavat olla ja auttavat turistia eteenpäin.
Vinkki: TSA (Transportation Security Administration) on ohjeistanut, ettei laukkuja saa lukita laukkujen omilla lukoilla, koska silloin he joutuvat rikkomaan lukot ja eivät ole näistä avaamisista aiheutuneista vahingoista vastuussa. Viranomaisten työtä helpottaaksesi osta TSA-hyväksyttyjä lukkoja tai matkatavaravöitä, jolloin voit lukita laukun ja viranomaiset saavat sen auki omalla TSA-avaimella. Jos viranomaiset ovat aukaisseet laukun tutkiakseen sisältöä, jätetään siitä lappu laukkuun ja TSA-lukot myös yleensä näyttävät jonkin merkin siitä (esim. vihreä merkkipallo on muuttunut punaiseksi).
Kolmannessa vaiheessa on vielä normaali käsimatkatavaroiden tarkastus ja tilanteesta riippuen joko kehon läpivalaisu uudella nopealla läpivalaisulaitteella tai kulku metallinpaljastimen läpi. Uuden kehon läpivalaisun edellytyksenä on tyhjät taskut ja on oltava kykenevä nostamaan kädet ylös. Jos käsien nosto ylös ei onnistu, ohjataan kulkemaan metallinpaljastimen läpi. Turvatarkastuksessa vaaditaan kenkien vientiä läpivalaisuun ja myös kannettava tietokone on otettava erikseen omaan kulhoonsa. Käsimatkatavaraa ei saa jättää yksin kulhoihin ennen kuin ne ovat kulkeneet läpivalaisukoneeseen.Jos kaikki meni onnistuneesti turvatarkastuksessa, voit onnitella itseäsi olevasi nyt virallisesti hyväksytty tulemaan maahan.
Atlantan kenttä on iso ja helpoiten eri terminaalialueiden välillä liikkuu metrolla, jonka avulla pääsee hetkessä oikeaan paikkaan. Kiertelimme jalan osan matkaa ihmettelemässä lentokentän uusinta osaa ja palasimme lopuksi oikealle portille odottelemaan koneen lähtöä. Lento oli hieman lähtöajan suhteen myöhässä henkilökunnan puututtua koneesta.
Lento Miamiin
Tunnit kuluivat hitaasti odottaessamme viimeistä jatkolentoa Atlantasta Miamiin. Lento kestää noin 2 tuntia ja lennon hoiti Delta Airlines. Koneeseen noustessa se oli aivan jääkylmä ja osa matkustajista pyysi vilttejä lentoemon pahoitellessa tilannetta. Kesti pitkän tovin, ennen koneen sisäosan lämpeämistä ja luultavasti se aiheutti seuraavana aamuna Anterolle kurkkukivun ja köhän alkamisen.
Vihdoin hotellissa
Hotellimme (Miami International Airport Hotel) sijaitsi lentokentän yhteydessä ja täytyy todeta, ettei sinne olisi löytänyt ilman opastuskarttoja. Hotellia ei ollut merkitty mitenkään opastuskyltteihin ja se sijaitsi hieman nurkan takana. Hotelli ei tarjoa langatonta yhteyttä ilmaiseksi. Huone oli hyvin tyypillinen hotellihuone illman hienouksia ja kylpyhuone oli varustettu ammeella ja kattosuihkulla. Erikoisena piirteenä mainittakoon, että wc-pytyn vieressä oli seinässä puhelin. Mahdolliseen soittamiseen hotellin respaan jäätyään jumiin pytylle?
Suihku tuntui aivan mahtavalta helpotukselta 21 tunnin lentämisen ja matkustamisen jälkeen sekä pehmoinen iso sänky kutsui nukkumaan heti suihkun jälkeen. Aamulla olisi edessä vuokra-auton noutaminen ja siirtyminen seuraavaan hotelliin Miamissa.
Kuvia päivästä (klikkaamalla kuvaa saat isomman kuvan)
Matkareitti
Näytä 8.9.2012 suuremmalla kartalla