Civitavecchia, Rooma, Italia

Posted on

Civitavecchia on pieni satamakaupunki, josta on tunnin junamatka Roomaan Terminin juna-asemalle. Ostimme menoliput junaan etukäteen Trenitalia sivuston kautta ja paluuliput ostaisimme vasta, kun tietäisimme lähtevän takaisinpäin Roomasta. Satamasta juna-asemalle on noin 15 minuutin kävelymatka ja tapasimme myös matkalla vanhemman suomalaisen pariskunnan, joiden kanssa tulimme yhtä matkaa juna-asemalle. Asemana Civitavecchia on hieman aikaansa nähnyt ja aseman laiturilta toiselle siirrytään portaita ja tunneleita käyttäen. Asemalla oli tosin jo aloitettu modernisointi myös esteettömyys huomioiden rakentaen mm. uusia hissejä asemalaitureille. Juna kuitenkin oli erittäin moderni ja muistutti hyvin paljon pendolinoa varustukseltaan ja junan ilmastointi toimi mukavasti koko matkan.

Roomassa meillä oli etukäteen ostettuna Bigbus Toursin kiertoajelulle liput ja matkalla voi poistua ja hypätä takaisin kyytiin haluamassaan tahdissa heidän karttaan merkitsemillä pysäkeillä. Bussit lähtevät heti Rooman Terminin juna-aseman läheltä. Bussin kanssa pääsi helposti mm. Colosseumille, Fontana Di Trevin suihkulähteelle ja Espanjalaisille portaille. Vuoden 2017 kesän aikana Roomassa otettiin käyttöön laki, joka kieltää kolikoiden heittämisen heidän yli 40 erilaiseen suihkulähteeseen jopa 240 euron sakon uhalla.

Oma seikkailunsa kaupunkipäivän jälkeen alkoikin Rooman juna-asemalla, kun saimme ostettua lipun paluujunaan, mutta sen jälkeen iski kielimuuri ja henkilökunnan puute, joilta kysyä junan lähtölaituria. Junaliput täytyy myös itse käydä leimaamassa aseman sisäpuolelta löytyvistä automaateista. Asema on kyllä täynnä erilaisia opasteita, aikataulunäyttöjä yms. mutta kukaan ei osannut englanniksi neuvoa, mistä asemalta Civitavecchian juna lähtisi. Lopulta saimme yhdeltä matkustajalta tiedon junan lähtevän juna-aseman kaikkein kauimpana olevalta laiturilta (laiturit 25-29), johon on lähes kilometrin matka aseman alusta. Yritimme juosta muutamien minuuttien päästä lähtevään junaan, mutta turhaan, juna kiihdytti juuri asemalta meidän nähdessä sen perän katoavan. Emme olleet ainoita risteilymatkustajia, jotka siihen junaan yrittivät juosta jääden laiturille. Onneksi aseman yksi kulkuaukoista kulki myös tämän laiturin vierestä ja siinä olevalta henkilökunnalta saimme tietää, että uuden junan pitäisi tulla noin 20 minuutin päästä ja pääsisimme vielä samoilla lipuilla.

Jossain kohdassa tauluihin päivittyi italiaksi liikennehäiriön tietoa ja meidän junaa ei vain kuulunut. Henkilökunta osasi kääntää, että siellä on tapahtunut kiskoilla tulipalo Rooman lähellä ja kaikki junaliikenne on seis määrittämättömän ajan. Siinä tilanteessa kieltämättä alkoi olemaan pientä hikeä otsalla, miten pääsisimme satamaan, jos junat seisovat liian kauan. Laiva ei odottaisi matkustajia, jotka kulkevat omin neuvoin. Lopulta pitkän 1.5h odotuksen jälkeen laituriin saapui ns. työmatkaliikenteelle suunnattu juna ja pääsimme sen kyytiin. Lopulta juna oli Civitavecchiassa siten, että aikaa päästä laivaan oli alle tunnin ja siinä laitettiin hieman tiuhempaa askelta toisen eteen asemalta kohti laivaa.

Ehdimme onneksi laivaan ja kapteeni myös kuulutti, että myöhästyisimme lähdön osalta odottaessamme noin 60 hengen seuruetta saapuvaksi Roomasta junien myöhästymisen takia ja lopulta vielä laivan lähtiessä kapteeni kertoi, että kaksi matkustajaa jäi kokonaan maihin myöhästyttyään laivasta. Tässä tilanteessa on matkustajan omalla vastuulla selvitä seuraavaan paikkaan, josta hypätä laivan kyytiin ja laivayhtiö ei ole silloin vastuussa, kun matkustaja on kulkenut jollain muulla tavalla kuin laivayhtiön tarjoamilla ekskursioneilla yms.

Illallisen nautimme tänään Chop’s Grille -ravintolassa, joka on laivayhtiön pihviravintola ja sinne on pieni kattausmaksu per matkustaja sekä varaus kannattaa tehdä ajoissa ravintolan ollessa suosittu. Itse menun tuotteet kuuluvat hintaan muutamia erikoisannoksia lukuunottamatta. Otimme myös illalliselle mukaan Vintagesin viinibaarista ystävämme suositteleman kuoharipullon.

Päivän kohteet